Globalisering

Gevolgen

Ga je naar Duitsland, India, Amerika of Mexico? Het maakt niet uit naar waar. Tegenwoordig kan je overal ter wereld een Coca-cola drinken of snel is even binnen springen in de Mc Donalds. Als je nu op reis gaat naar een ander land hoef je je zelfs niet meer echt aan te passen aan de eetgewoonten van daar. Je kan altijd wel ergens iets vinden waar ze ook frietjes met hamburger hebben. Dit is te 'danken' aan de globalisering. De vraag is natuurlijk of dit wel zo positief is allemaal.

Globalisering brengt verschillende gevolgen met zich mee; o.a. breuklijnen tussen verschillende samenlevingen. Breuklijnen zijn ernstige verschillen of conflicten die het wezen van de samenleving bedreigen. Hierdoor kan een samenleving haar sociale cohesie kwijtraken, dat in extreme gevallen zelfs tot (burger)oorlogen kan leiden.
Er zijn verschillende vormen van breuklijnen in de samenleving. Je hebt breuklijnen tussen het Noorden en het Zuiden, economie en ecologie, op godsdienstig vlak, tussen mannen en vrouwen,...

Een volgend gevolg van globalisering is dat grenzen steeds mee worden opengesteld. Dit zorgt ervoor dat wij o.a. Coca-Cola kunnen drinken als we in India zijn of onze eigen eetgewoonten kunnen aanhouden. Landen moeten hun grenzen open stellen, zodat die multinationals ook daar filialen van hen kunnen openen. Hierdoor gaan lokale bedrijven verdreven worden, want zij kunnen niet onder de prijzen gaan van zo'n multinationals en gaan dus failliet. Doordat deze grenzen worden opengesteld wordt reizen ook veel gemakkelijker. Je zou dan kunnen zeggen dat we zo elkaars culturen beter kunnen leren kennen, maar verdwijnen culturen zo niet sneller? Gaan er dan niet ineens super veel invloeden komen van andere culturen, waardoor het unieke, de essentie van een cultuur gaat verdwijnen?

Globalisering zou ook zorgen voor meer werkgelegenheid. Maar als dit waar is, dan gebeurt het wel echt op de foute manier. Grote multinationals zoals Nike of Adidas trekken naar lagelonenlanden om daar veel goedkoper hun spullen te laten maken. Het is wel zo dat er daarom in de armere landen banen gecreëerd worden, maar ondertussen verdwijnen er hier wel banen, omdat die multinationals weg trekken. Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Mensen die in zo'n fabrieken werken in lagelonenlanden moeten meestal veel te veel uren kloppen en worden zwaar onderbetaald. Mensenrechten worden er meestal niet gerespecteerd.

Ongelijkheid. Dit is volgens ons één van de grootste gevolgen van globalisering. Bij alle oorzaken van globalisering komt ongelijkheid wel om de hoek loeren. Mensen die minder verdienen dan anderen, mensen die te weinig betaald worden voor het maken van goederen, mensen die niet kunnen reizen of geen internet hebben, etc. Overal komt deze ongelijkheid voor, dus dat is de rode draad in de gevolgen van globalisering.

De gevolgen van deze globalisering hebben wij nu op een nogal negatieve manier weerspiegeld, maar natuurlijk kan je in al deze gevolgen ook positieve elementen terugvinden. Dat wij ze zo negatief weergeven wil niet zeggen dat we tegen de globalisering zijn, maar wij willen gewoon duidelijk maken hoe het er aan toe gaat. De positieve aspecten ziet iedereen wel, maar de negatieve durven we wel eens over het hoofd zien. Natuurlijk zijn er buiten de gevolgen die wij hebben opgenoemd nog gevolgen, maar wij zijn diegene gaan bespreken die er voor ons wat uit sprongen.