Globalisering

Wat is globalisatie?

Picture
Steeds vaker horen we mensen zeggen dat de aarde steeds kleiner wordt of dat de wereld een dorp is. Deze uitspraken zijn te verklaren aan de hand van de globalisering.

Globalisering wil zeggen dat mensen wereldwijd almaar meer met elkaar in verbinding gaan staan. Het is een proces dat gekenmerkt wordt door het wegvallen van de nationale grenzen voor handel en investeringen, de groei van telecommunicatie en informatie technologieën, de toenemende kapitaalstromen en de onderlinge afhankelijkheid van financiële markten.

Ook merk je bij globalisering dat gebeurtenissen, beslissingen en activiteiten aan één kant van de wereld erg belangrijke gevolgen kunnen hebben voor individuen en/of gemeenschappen aan een andere kant van de wereld. Media, politieke ideeën, mensenrechten, etc. vinden allemaal gemakkelijker hun weg op deze wereldbol. Zowat op alle vlakken zijn de landsgrenzen vervaagd en ook wordt er meer gereisd dan ooit, wat er ook tot gaat bijdragen dat alles sneller verspreid geraakt over de gehele aarde.

De term globalisering wordt tegenwoordig steeds vaker in de volksmond gebruikt, hierdoor lijkt het misschien echt een fenomeen van nu. Maar globalisatie is iets dat al langer bezig is. Al sinds de eerste Westerse ontdekkingsreizen kan men spreken over globalisering. De ontdekkingsreizigers maakten contact met andere werelddelen en hierdoor werden verschillende dingen (vaak als tweerichtingsverkeer) doorgegeven. Culturen, communicatie,etc. beïnvloedden elkaar. Ook gewoon al het feit dat er grondstoffen van bijvoorbeeld Afrika naar hier werden gevoerd is al een vorm van globalisering. Natuurlijk is dat nog niet de globalisering die wij nu kennen, maar het zijn wel de kiemen waaruit de verdere globalisering is gebloeid.

Sinds de 19e eeuw kwam de globalisering steeds meer op gang. Vanaf dat moment maakten staten over de hele wereld steeds vaker afspraken met elkaar over zaken zoals standaardisatie van tijden, prijzen van producten, wetten en rechten van de mens.

Neoliberale globalisering is een begrip waarover men vooral  sinds de jaren '80 spreekt. Van deze globalisering zien we ook duidelijke invloeden in onze maatschappij nu. Het begrip zelf wordt misschien niet vaak genoemd, maar wanneer men het nu heeft over globalisering, heeft men het in 99% van de gevallen over neoliberale globalisering. Bij deze globalisering heeft men het opperste geloof in vrije markt economie, ook overheerst het kapitalisme de wereld en is het alles bepalend, en alles wordt steeds meer geprivatiseerd.
Iedereen merkt wel dat deze factoren duidelijk aanwezig zijn in onze maatschappij. Hoe hard je ook probeert om onder deze globalisering uit te komen, wat antiglobalisten en misschien ook andersglobalisten zeker wel proberen. Het is bijna niet mogelijk. Dagelijks komen wij in contact met deze neoliberale globalisering, er onderuit komen wordt dan ontzettend moeilijk. Maar het is niet omdat we dagelijks in contact komen met deze globalisering dat we ze niet in vraag kunnen stellen.

De globalisering bestaat dus al sinds de eerste ontdekkingsreizen, maar er zijn ook heel wat oorzaken voor de globalisering hoe we ze nu kennen, waar wij ook graag dieper op wilden ingaan. En natuurlijk brengt globalisering heel wat gevolgen met zich mee die wij ook wat naderbij gaan bekijken.